Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ο πύργος Δουράκη, δεσπόζει επιβλητικός σε κεντρικό σημείο του οικισμού της Καστάνιας. Πρόκειται για κτίσμα του τέλους του 18ου αιώνα, αντιπροσωπευτικό της ιδιόμορφης κοινωνικής οργάνωσης και της οικιστικής δομής της Μάνης κατά τη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας (1685-1715) και Β΄ Τουρκοκρατίας (1715-1821). Συνδέεται άμεσα με τον θεσμό των Καπετανιών, ένα σύστημα διοίκησης που εφαρμόστηκε κυρίως στο βόρειο τμήμα της μανιάτικης χερσονήσου. Έχει τριμερή διάρθρωση: αποτελείται από τον πενταόροφο πολεμικό πύργο, ένα διώροφο πρόσκτισμα στα ανατολικά και ένα λίθινο κλιμακοστάσιο εφαπτόμενο στη νότια πλευρά του προσκτίσματος. Ο πύργος είναι μία λιθόκτιστη κατασκευή, με έντονα αμυντικά χαρακτηριστικά, σχεδόν τετράγωνης κάτοψης, που αποτελείται από καμαροσκέπαστο κατώι, τέσσερις στάθμες και ένα περιμετρικό αμυντικό στηθαίο πάνω από την τετράριχτη στέγη. Η τελευταία στάθμη φέρει τέσσερις προεξέχοντες κυλινδρικούς πυργίσκους στις γωνίες (κλουβιά). Το ορθογώνιο διώροφο πρόσκτισμα σωζόταν σε περιορισμένες διαστάσεις, καθώς το ανατολικότερο τμήμα του κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ‘70 κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας του οικισμού. Η μορφή του είναι αποτέλεσμα επάλληλων μετασκευών και επεμβάσεων του παρελθόντος με βάση τις εκάστοτε ανάγκες διαβίωσης.
Το έργο «Στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Δουράκη Καστάνιας» υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 500.000,00 ευρώ και διήρκεσε από 4-9-2014 έως 31-12-2015. Το μνημείο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, δομικά, μορφολογικά και λειτουργικά. Στο πλαίσιο του έργου εξασφαλίσθηκε η στατική επάρκεια του μνημείου και αποκαταστάθηκαν τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, ανοικοδομήθηκε το πρόσκτισμα στα αρχικά του θεμέλια με παράλληλη αποκατάσταση του παλαιού τμήματός του και αντικαταστάθηκαν οι στέγες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν:
- Ενίσχυση της στατικής επάρκειας του πύργου με τοποθέτηση ανοξείδωτων ελκυστήρων σε κάθε στάθμη
- Περίδεση με ανοιξείδωτη λάμα στην έδραση της τετράριχτης στέγης του πύργου, στη θέση παλαιότερης περιμετρικής ξυλοδεσιάς
- Καθαίρεση των μεταγενέστερων επιχρισμάτων και των σαθρών αρμολογημάτων
- Αρμολόγηση με ταυτόχρονες τοπικές ανακτήσεις
- Εξυγίανση των εξωραχίων των θόλων
- Εφαρμογή ενεμάτων
- Αντικατάσταση των στεγών κατά τα παραδοσιακά πρότυπα
- Αντικατάσταση των ξύλινων πατωμάτων και των κλιμάκων επικοινωνίας
- Αντικατάσταση κουφωμάτων
- Διάστρωση των δαπέδων των χώρων του ισογείου με λίθινες πλάκες
- Ανακατασκευή του κατεδαφισμένου τμήματος του πυργόσπιτου
- Διαμόρφωση χώρου υγιεινής στο ισόγειο του προσκτίσματος
- Ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση
- Αρχαιολογική και φωτογραφική τεκμηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών
- Τοποθέτηση πινακίδας πληροφόρησης, πινακίδας σε γραφή Braille και πινακίδας λήξης έργου ΕΣΠΑ