Τίτλος: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ»
Περιφέρεια: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ, Δ.Ε. ΜΕΛΙΓΑΛΑ, Τ.Κ. ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027»
Φορέας Λειτουργίας: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Προϋπολογισμός: 800.000,00€
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Περιγραφή: Ο Ι.Ν. Ταξιαρχών στην Πολίχνη, κτίσμα του τέλους του 10ου αιώνα, βρίσκεται βορείως του ομώνυμου οικισμού. Ανήκει στη σπάνια παραλλαγή του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού «με συνεπτυγμένο το δυτικό σκέλος του σταυρού». Ο τρούλος έχει κυλινδρικό τύμπανο και ενισχύεται εσωτερικά με δύο αλληλοτεμνόμενες νευρώσεις, στοιχείο ασυνήθιστο σε βυζαντινούς ναούς του ελλαδικού χώρου. Τον 18ο αιώνα υπέστη ευρείας κλίμακας μετασκευή (τοίχιση διαμερισμάτων, υποστύλωση θόλων με ενισχυτικά τόξα και τοίχους, κατάργηση εξωτερικά της σταυροειδούς διάταξης των στεγών και κάλυψη ναού και αρχικού νάρθηκα με ενιαία δίρριχτη στέγη). Τη μεγαλύτερη αισθητική υποβάθμιση την υπέστη το 1929, με τη προσθήκη του μεγάλου ξυλόστεγου εξωνάρθηκα. Στα βόρεια, ανατολικά και νότια του ναού διατηρούνται ερείπια οχυρωματικού περιβόλου, στον οποίο αναγνωρίζονται τουλάχιστον τρεις οικοδομικές φάσεις. Η θέση έχει ταυτιστεί με το αναφερόμενο στις πηγές κάστρο του Αρχαγγέλου, κτίσμα των χρόνων της Φραγκοκρατίας. Ο οχυρωματικός περίβολος έχει κάτοψη σχήματος τετραγώνου. Καλύτερα διατηρείται η ΝΔ γωνία όπου υψώνεται ερειπωμένο πυργοειδές κτίσμα. Τα υπόλοιπα κατάλοιπα του περιβόλου διατηρούνται σε πλήρη ερείπωση παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται καθαρισμοί με δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές κυρίως στο δυτικό τμήμα του περιβόλου και μεταξύ ναού και βορείου τοίχου, καθαίρεση του μεταγενέστερου νάρθηκα, στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση του αρχικού (βυζαντινού) ναού, του πύργου και τμημάτων του οχυρωματικού περιβόλου.
Οφέλη: Βασικός στόχος της πράξης είναι η αποκατάσταση και η επαρκής ενίσχυση του μνημείου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά δομοστατικά του προβλήματα. Η υλοποίηση της πράξης θα άρει την επικινδυνότητα του μνημείου και θα συμβάλλει στην πλήρη επιστημονική τεκμηρίωσή του. Με την ολοκλήρωσή της θα αναδειχθεί η σημασία του για την περιοχή και την ιστορία της και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της περιοχής με την απόδοση στο κοινό ενός αρχαιολογικού χώρου – πόλου σημαντικής τουριστικής έλξης.